Interjú Coder-el

2010.11.19. 14:55

Üdvözletem!

A mai napon egy igazán különleges interjút olvashattok, egy igazi játékfejlesztőről, kinek nickneve Coder. Bevallom őszintén, nem gondoltam volna, hogy ennyire bő válaszokat fogok kapni, de természetesen én teljesen megörültem neki. Jó szórakozást kívánok!
 

-------------------------------------

Először is, mesélj nekünk kicsit magadról.
Salgótarjánban lakom. 5 éve foglalkozok számítástechnikai és elektrotechnikai ágazatokkal. 20 éves vagyok. Egyik fő hobbim a játékfejlesztés, azon belül egy komplett játékvilág létrehozása a fő célom. A mai játékokat "kisded" játékoknak tartom, mert egyszerűen egyikben sem található meg az a jellem/játékélmény, amit tényleg kilehetne hozni az átlag grafikus motorból. Rengeteg játékmotort próbálgattam, még saját motort is írtam, ami sajnos licenc problémákba ütközött (hála egy olyan cégnek, aki egy olyan céget felvásárolt aminek OpenSource volt a scriptrendszere) és mivel nem akartam újraírni a scriptrendszert eldöntöttem, hogy cégek által gyártott professzionális szintű játékmotorokat tesztelgetem. Amelyik a legjobban megfogott az Unreal Engine 1.0 volt, utána következett a 2.0. és a 2.5. A megtanulásuk, unrealscript továbbfejlesztett matinee stb nem okozott gondot még az update sorozatos gyártásuk után se, csak akkor mikor megjelent az unreal engine 3, ugyanis szinte a scriptrendszer valamint néha tool teljesen átdolgozásra került, de őszintén megvallva maga struktúra, a felépítése nagyon tetszik, és elhatároztam h elsajátítom.


Nos, ugyebár akkor te játékokat fejlesztesz. Mesélj nekünk kicsit erről, hogyan is működik ez?
A dolog úgy működik, hogy először létrehozom a játéktervet, majd utána kidolgozom. Előkészítem a textúrákat, begyűjtöm (hála ismerősöm Nikon D3 fényképezőgépének). Különösebb gondod nem fordítok a textúra festésre... az engine képes különböző logikai szabályok által létrehozott elemeket felfeszíteni shaderként szinte akármilyen objektumra. Mivel a modellezést kimondottan utálom, ezért ezt a melót azokra a nagylelkű emberekre hagytam, akik már elkészítették a modellt és feltették az internetre, mint "commercial" licencként is használható modellek. A modellekre elkészítem a kifeszítendő textúrát, shader elemeket stb utána mehet be a játékba :)


Milyen típusú játékokat szoktál fejleszteni?
Elég sok nekifutásom volt az elmúlt években. Mindig csapatot szerettem volna alapítani, ezt sikerült is, de sajnos idővel rájöttem, hogy ebben a korban egy csapatot nagyon nehéz vezetni és így mivel eleinte jól ment a projekt voltak modellek, textúrák, de idővel ez a kis jó is megszűnt és itt untam rá arra, hogy mindig másra várok.
Régebben készítettem minigame játékokat, de mindannyian tudjuk, hogy ezeknek a játékoknak a kora lassan kezd lezárni. Jelenleg Horror-FPS-t fejlesztek.


Általában meddig tart egy ilyen játék fejlesztése?
Ha van egy csapatod, aki nagyon profi és nagyon értenek a dolgokhoz és kb 60 fős a csapat, de viszont a játékmotor egy optimizálatlan, tele bugos "rágógumi", akkor nekik is ugynannyi ideig tart egy játékot létrehozni mint egy 10 fős csapattal egy teljesen jól optimizált motorral (pl. Unreal Engine). Az idő általában a játék kategóriától függ, de remélem, hogy a játék 2 éven belül megjelenik


Jelenleg milyen grafikus motort használtok?
Unreal Engine 3 hivatalos kereskedelmi licencel.


Általában milyen platformokra készítetitek ezeket a játékokat?
PC (mac, linux,windows) és Xbox 360. Mivel a konzol piac egyik legdrágább fejlesztőkészlete a PS3 Sdk ezért egyenlőre a PS3as buli kimarad.


Szoktatok demo, vagy esetleg beta verziót kiadni először kedvcsinálónak?
Természetesen fogunk. A bétát néhány gamer újságnak fogjuk szánni


Milyen másolásvédelmet alkalmaztok a kalózkodás ellen?
Egy u.n. "Radius E.C.P."-t (Radius Endless Copy Protection). Röviden egy másolásvédelmi adatfolyam. A játéklemezhez mindenki egyforma "játékkulcsot" (Usb stick)-et fog kapni. A technologia lényege az, hogy a másolásvédelmi szoftver ellenőrzi a sticket, generál egy 2048bites titkosítási kulcsot és a lemez másolásvédelmi kulcsa alapján, majd egy specialis hashel azonosítja a lemezt. Ezeken kívül még rengeteg változó van, tehát ezt nem áll moóomban elmondani, talan majd ha valaki feltörte, de az nem egyhamar lesz. A másolásvédelmi szoftver prototipusa már működöképes


Melyik kiadón keresztül adjátok ki a játékaitokat?
Ez elég kényes kérdés. A legjobb megoldás az lenne, ha mi magunk terjesztenénk a játékot (saját internetes webáruház), szeretnénk a kiskert, nagykert kihagyni, mert általában szép nagy summát rá szoktak tenni, bár ha valamelyik kiadó elég ígéretes százalékot tud mondani, akkor állok elébe.


Összesen hány játékot fejlesztettetek, és adtatok ki?
A játékokat inkabb saját magunk szórakoztatasara készítettük (minigame), nem adtuk ki, nem tettük közzé, de most elérkezett az idő egy komoly 3D-s horror FPS készítésére, lenyűgözö grafikával!


Meg lehet tudni ennek a játéknak a címét?
The Epilogue :)


Most tegyük egy kicsit félre a játékfejlesztés témát. Szabadidődben mivel szoktál foglalkozni?

Számítástechnikai boltban dolgozok, valamint egy olyan oldalt tervezek ami nagyon sok ember illesztőprogram problémáját megoldhatja. Továbbiakban sok filmet nézek.


Milyen játékokkal szoktál játszani, milyen filmeket nézel, és milyen típusú zenéket hallgatsz?
Játékok: Call of Duty, Penumbra, Left 4 Dead.
Filmek: minden ami vígjáték, horror, thriller!!! :D
Zenékben sem vagyok válogatós. Legtöbbet rockot, house, trance, pop műfajúakat hallgatok meg néha dancet is.


Utolsó kérdésem: Van esetleg valamilyen honlap, ahol el lehet érni akár téged, és információkat lehet kapni a játékaitokról?
www.radiusgames.co.cc
www.radiusgames.co.cc/forum


Köszönöm a válaszokat! További sikeres munkát kívánok!
Én is köszönöm! Neked is!

A bejegyzés trackback címe:

https://power-on.blog.hu/api/trackback/id/tr262459424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szlavi · http://power-on.blog.hu/ 2010.11.19. 18:39:16

Nagyon kíváncsi vagyok a projectre, reméljük, hogy sikeres lesz a játék :D

Je m'appelle Théo · http://www.theosblog.blog.hu 2010.11.19. 20:45:04

remek interjú volt és remélem sikeres lesz a projekt :)
süti beállítások módosítása