Üdvözlet!

Október 23-dika van ma. Egész nap megemlékezések folynak. De sokan nem is tudják, mi történt ekkor...

1956. Októberében, több budapesti egyetemista gyűlt tömegekbe, a sztálinista diktatúra, és a szovjet megszálás ellen tüntetve. Kezdetben békésen zajlottak a tüntetések, ám éjfélkor már fegyveres szovjet csapatok vonultak be a fővárosba. Lezárták az osztrák-magyar határokat, kitört a forradalom.

"Az országot megszálló szovjet csapatok segítségével, olyan emberek kerültek hatalomra, akik csúnyán becsapták a népet. Függetlenséget, szabadságot, jólétet hirdettek, de valójában zsarnokság nyomorította őket. Október 23-án azonban az egyetemi ifjúság és a hozzá csatlakozó tömeg azt mondta: ne legyen akárhogy! Elég volt a megalázottságból, a félelemből és kiszolgáltatottságból, az éjszakai elhurcolásokból és a rögtönítélő népbírósági perekből.

November első napjaiban az új kormány megkezdte a tárgyalásokat Szovjetunióval, a szovjet csapatok teljes kivonásáról, a varsói Szerződésből való kilépésről és az ország semlegességéről. A szovjet politikai vezetés azonban a kezdeti hajlandóság után meggondolta magát, és miután a nyugati nagyhatalmak biztosították arról, hogy nem nyújtanak a magyar kormánynak segítséget. November 4-én a szovjet csapatok hadüzenet nélküli háborút indítottak Magyarország ellen. Az aránytalan túlerővel szemben egyedül maradt ország több napon át folytatott szabadságharca így végül elbukott.

A harcokban a titkosítás alól 1993-ban feloldott statisztikai adatok szerint 2652 magyar és 720 szovjet állampolgár esett el. A sebesültek száma magyar oldalon 19.226, míg szovjet oldalon 1540 fő volt. A forradalom következményeként kb. negyedmillió magyar hagyta el az országot, nyugatra menekülve.

1957. Januártól a forradalom résztvevőit tömegesen börtönözték be, majd sokukat kivégezték. A brutális megtorlást és a magyar nép elnyomását az ENSZ és a világ közvéleménye egyaránt elítélte. A forradalom leverését követő évtizedekben Magyarországon tilos volt erről az időszakról beszélni, ellenforradalomnak bélyegezték.

 

Remélem, hasznotokra vált ez a bejegyzés!
További szép napot: PON team

A bejegyzés trackback címe:

https://power-on.blog.hu/api/trackback/id/tr352393280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsomoka1998 2010.10.23. 17:03:20

örülök hogy van olyan blog ami nem csak játékokkal és filmekkel foglalkoznak hanem ünnepekkel is

Millenotti · http://minecraftskill.blog.hu/ 2010.10.23. 18:42:39

"...a kezdeti hajlandóság után meggondolta magát..." A szovjetek mindig is ilyen 'jó fiúk vagyunk, barátok, aztán majd hátbab.szunk' szemetek voltak. Szintén e forradalom alatt történt, hogy 22-én már bevonultak Pest alá az orosz tankok, de nem kaptak engedélyt támadásra. Majd egy magyar zászlóba öltöztetett orosz tankkal állítottak be, elkezdtek a magyarokkal együtt körbemenni a városon a tankkal, énekelték a Himnuszt, a Szózatot, és minden békésnek tűnt. 23-án ránk rontottak... féreg mind!

Elsőkézből, nagyapámtól hallottam...

Isty01 · http://cyanideandhappiness.blog.hu/ 2010.10.23. 18:53:39

@Millenotti: Jól beszélsz. Kb olyan patkányok mint a románok.

"A harcokban a titkosítás alól 1993-ban feloldott statisztikai adatok szerint 2652 magyar és 720 szovjet állampolgár esett el. A sebesültek száma magyar oldalon 19.226, míg szovjet oldalon 1540 fő volt. "

És sok embert utána kivégeztek, börtönöztek be, vagy deportáltak.

És nagyon helyes hogy itt megemlékeztek!

Mo$qUiTo · http://anomaly.blog.hu/ 2010.10.23. 19:12:14

De sajnálom, hogy nem tudtam mára posztolni a saját bejegyzésemet :S Nagyon sokat jelent számomra ez az ünnep mert egyrészt kiváló példája a kommunista rendszer álszent hazugságainak következményére, másrészt 2 rokonom is a forradalom idején halt hősi halált a szovjet betolakodók ellen!

Tisztelet minden ellenállónak, minden harcosnak!

Mo$qUiTo · http://anomaly.blog.hu/ 2010.10.23. 19:22:06

Még annyit, h szerintem a komcsikhoz képest a nyilasrendszer semmi nem volt! A szovjetbarátok szótárából hiányzottak az alábbi szavak:
-Hazaszeretet
-Hűség
-Becsület.
Ami nekem akárki akármit is mondd, Szálasi kompániájában meg volt. Elég ha a II.VH eseményeire gondolunk.

$a$ koma 2010.10.23. 21:36:55

Jó kis poszt, azért örülök, hogy böngészéseim során találkozom olyannal is, aki azért megemlékezik.
@Mo$qUiTo: Szerintem az első kommentnél meg kellett volna állnod. Azért respect, de a másodikat gondold át még1szer.

_SPEEDER_ · http://www.gratispremium.info/?ref=221887 2010.10.23. 22:04:39

Örülök hogy ismerek ijen blogot...csak ennyit tudok mondani.Tisztelet az akkoriaknak!

UI.:"Lezárták az oszták-magyar határokat, kitört a forradalom.
"gondolom ez osztrák-magyar akart lenni. :)

Mo$qUiTo · http://anomaly.blog.hu/ 2010.10.23. 22:36:28

@$a$ koma: Átgondoltam már elég sokszor. Tisztában vagyok azzal, hogy egyik rendszer sem állja meg a helyét emberség, és gátlásosság szempontjából. Tényleg nem akarok elkezdeni okoskodni, de a szovjet sztálinizmus legalább annyira elvakult, és gátlástalan volt, mint a nemzetiszocializmus, sőt... Én nem tartom magyarnak (vagy akár ép emberi lénynek) aki képes saját népének tagjait tankok és géppuskák által a halálba küldeni, csak azért, hogy egy feljebbvaló hatalomhoz hű maradjon. És ez 1956 évében többször is megtörtént.
Kérdem én: magyar ember az ilyen?

Millenotti · http://minecraftskill.blog.hu/ 2010.10.23. 23:05:26

@Mo$qUiTo: @$a$ koma: "Hazaszeretet, hűség, becsület" tényleg nem nagyon volt jelen a Szálasi-korszakban sem, csak elvétve volt jele. Azonban tény, hogy kommunisták megszállásánál jobb volt!

Isty01 · http://cyanideandhappiness.blog.hu/ 2010.10.23. 23:27:12

@Millenotti: Félre érted hogy mit írt. Amúgy meg nem véletlen hívták Hungarizmusnak ;)

$a$ koma 2010.10.24. 18:16:32

@Mo$qUiTo:@Millenotti: Én csak azt mondom, hogy ez a megemlékezés napja és nem az elnyomó rendszerek megválasztása. Szerintem az összes elnyomó hatalmat falhoz állítani és tarkón lőni. Mellesleg meg szerintem MI nem dönthetjük el, melyik miért "jobb" vagy rosszabb. Éltünk benne? nem... Mi eldönthetjük, hogy a mónikát nézzük, vagy könyvet olvasunk, a gyurcsány volt jobb vagy most az orbán, de amit írtatok affelől nem ítélkezhetünk mivel nem tudunk róla semmit,nem éltünk benne. Szerintem tartsuk magunkat ahhoz, hogy megemlékezünk az elesettekről és imádkozunk, hogy nem ismétlődik meg ez az esemény.

Mo$qUiTo · http://anomaly.blog.hu/ 2010.10.24. 20:28:00

@$a$ koma: Igazad van sok dologban... Ez a nap belőlem sokszor vált ki olyan dolgokat amiket máskor nem veszek észre magamon. A világ most se tökéletes, és sosem lesz az, ez tény. Szóval tényleg inkább tartsuk magunkat a tiszteletadáshoz.

powasd 2010.10.25. 15:19:22

k.cs.g oroszok és komcsik

2010.10.25. 16:16:01

@powasd: Komcsik, mi? Mit oltogatsz? Semmit sem tudsz a kommunistákról, sőt, még az oroszokról sem. -.-

2010.10.29. 14:26:21

@powasd: Jó, lehet, hogy tudsz valamit az oroszokról, neadj Isten a kommunistákról... de azért mégsem voltál ott, amikor a kommunisták bejöttek.
Hogy találkoztál-e oroszokkal, hát, azt csak megkérdőjelezni tudom, lehet, hogy egyszer oroszok feldühítettek, és azért írod ezt.
De a kommunistákról nem igazán tudhatsz sokat, max akkor, ha egy nagypapa vagy, aki túlélte a háborút.
süti beállítások módosítása