Terminator: Salvation teszt

 

Három milliárd ember halt meg a nukleáris tűzben, melyet a maradék túlélő Ítélet Napjának nevezett. Ezzel azonban még nem volt vége a háborúnak, ugyanis a Skynet robotjai túlélőket keresnek, majd akiket megtalálnak pillanatok alatt elpusztítják. Az embereknek egyetlen reményük John Connor, az ellenállók vezetője. Nem véletlen, hogy a Skynet három különböző, fejlettebb robotot küldött vissza a múltba, hogy megölje Johnt, ezzel megváltoztatva a háború menetét. Az első robot egy T-800-as, mely John anyját, Sarah Connort vette célba. Az emberek megtalálják az időgépet, s egy férfi, Kyle Reese önként megy vissza, hogy megmentse Saraht. Kyle-nak sikerül megsemmisítenie a robotot, de a csatát ő sem élte túl. Tíz évvel később újabb a Skynet T-800-asnál fejlettebb robotot küld vissza, a T-1000-es modellt. Immáron a kisfiú John a célpont. A lázadók azonban elkapnak egy T-800-ast, átprogramozzák, és elsődleges feladatnak a kisgyerek védelmét rakják be. A T800-asnak sikerül legyőnie a T-1000-est, de mivel arra volt beprogramozva, hogy megmentse a fiú életét, elolvasztotta magát. 2004-ben John már felnőtt férfi. Tudja mi lesz vele, ezért menekül. A Skynet nem adja fel, ismét visszaküldenek egy robotot, egy T-X-est, akinek a küldetése megölni Katrine Brewstert, John feleségét. Szintén lesz egy őrangyal, ezúttal egy T-850-es, aki nem sokban tér el az előző modellektől. A jó terminátor csak akkor tudja megölni a T-X-est, ha szétveri a saját hidrogén-üzemanyag celláját. A két gép megsemmisül. John és Katrine egy bunkerban nézi végig, ahogy kilövik, majd felrobbannak az atombombák. Innentől kezdődik a gépek köre. 14 évvel később John túlélőket keres, hogy együtt elpusztítsák a Skynet-et és a terminátorokat.

 

A játék a tavalyi év egyik legjobban várt mozifilm, a Salvation története előtt két éve játszódik. John és néhány ember harcolnak, majd túlélőket keresnek, menekülnek, felrobbantanak egy bázist és....ennyi is volt. A történet eléggé gyenge, már-már annyira, hogy szinte nincs is.

Egész végig Johnt fogjuk irányítani, viszont Christian Bale sem arcát, sem hangját nem adta a játékhoz- mivel ő játssza a negyedik filmben John Conort. A programnak ketten is nekieshetünk, a másik játékos Angie-t irányítja. Sajnos csak offline van kooperatív lehetőség osztott képernyőn, online egyáltalán nem, sőt a játékban még multiplayer sincs! Nagy hiba, hisz legalább a szavatosságot meg tudná növelni és simán el tudok képzelni egy team-deathmatch-et robotok az emberek ellen játékmódot. Nem értem miért hagyták ezt ki!

A játék a mára eléggé divatos fedezékrendszert használja, amit a jó öreg Gears of Warban láttunk először. Viszonylag jól működik, egy gombnyomásra a falnak veti a hátát, sőt amin tud azon átugrik egy másik fedezékbe. Ellenfélből összesen négyfajta van: lesznek a kis Skynet felderítő repülők, melyeknek elég egyetlen shotgun lövés, tehát ők a leggyengébbek, ugyanakkor őket a legnehezebb eltalálni. Nem elég, hogy kicsik, de még össze-vissza is repkednek. Általában három-négyfős csoportokban járkálnak. Van a Spider, akiket csak hátulról lehet sebezni. Egyszerű kijátszani őket, míg egyikünk folyamatosan lövi szemből, addig a kedves kolléga megkerüli és jól megsorozza. Lesznek még a T-800-asok, vagyis a játék őket Endo-nak hívja. Őket a legnehezebb tönkre vágni. Lassúak és könnyű célpontok, de igen erősek! A lőfegyverek (és itt most a géppuskára gondolok) szinte semmit nem ér ellenük. Rakétavetővel, csőbombával vagy sima gránátokkal lehet legyengíteni őket. Néha találkozunk majd a nagy repülővel, a Hunter-Killer-el. Mikor meglátja az ember, azt hiszi, mekkora nagy harc és pusztulás lesz itt, de valójában csak négy-öt rakéta kell és lezuhannak. Ritkán, de előfordulnak majd motoros robotok is, velük csak akkor harcolunk, ha éppen menekülünk és egy hatalmas letámasztott ágyút fogunk. Fegyver is kissé kevés van: alapfegyverünk egy gépfegyver ami az M16-ra hasonlít (vagy talán az is), shotgun ami a kis felderítőkre nagyon jól használható, lesz még valamilyen MG és rakétavető amik az Endokra tökéletesen megfelelnek. Gránátokból pedig van a csőbomba és a sima. Fegyverből kettő lehet nálunk. Nem túl nagy a választék.

 

Kilenc fejezet van. Az egész történetet letudhatjuk három óra alatt még Hard fokozatban is! Érdemes ketten kezdeni a játékot, úgy sokkal hangulatosabb. A kilenc fejezetben nincs túl nagy változatosság, mindig csőpályákon kell rohangálni, legyőzni egy két robotot, majd megint sétálsz, olykor járműbe pattansz. Vezetni nem fogod, csak a platóról lőni a robot-motorokat meg egy Hunter-Killert. Talán háromszor lesz ilyen. Tehát a pályák rövidek, sőt, a legtöbb checkpoint előtt a játék vagy két percet tölt, de hogy mire azt nem tudom. Minden egyes töltésnél egy T-800-as koponyát nézhetünk- forgathatjuk. Nekem ez nagyon tetszett...elsőre, ugyanis a játék baromi sokat és sokáig tölt, így a koponyát is már a játék felénél unni fogjuk.

 

A grafika egészen pofás...képeken. A lepusztul Los Angeles ad némi hangulatot. Az árnyékok kidolgozása az valami vicc! Kockás, szögletes egyszóval nagyon csúnya! Nincs ez másként a társainkkal sem. Rosszul vannak meganimálva, a szájak a legtöbb videóban nem is mozognak. A hazavágott terminátorok azonnal eltűnnek a földről. Jó, megértem, hogy nem rugdoshatja az ember, azonnal vagy pofára esne benne, vagy a lába törne el. Viszont a robotok szépek. Zenék terén teljesen meg vagyok elégedve. A filmekből ismert főcímdalt sokszor hallhatjuk a játék folyamán.

 

A robotok hülyék. Be volt rúgva a Skynet, mikor a terminátorok MI-jén dolgozott? Vagy nem a Skynet, hanem maga a játékfejlesztő? A választ nem tudom, de az már most biztos, hogy a terminátorok cseppet sem okosak. A pókrobotokat akár te egyedül is meg tudod kerülni, hiába vagy vele szemben, ő hagyja hogy mögé menj. A kis felderítők sem csinálnak igazából semmit. Csak repkednek, néha lőnek de akkor is mellé. Hiába erős az Endo, ha nem tudja hova kéne lőni! Nem egyszer volt az, hogy a szeme láttára bújtam ki a védelmet nyújtó fal mögül, ő akkor is a falat lőtte, még direkt át is szaladtam a lövésein. Nagyon mérges lehetett a falra. Igaz, hogyha túl közel mész hozzájuk akkor úgy pofán csapnak hogy megdöglesz, de ki az a barom, aki ököllel akar nekimenni egy több tonnás gépnek?

 

Ha a játék nem akart volna egy időben kijönni a filmmel és ha a fejlesztők nem úgy állnak hozzá, hogy „szarunk bele” és még fejlesztették volna még úgy egy évet minimum, akkor egy nagyon jó terminátor játékot kapnánk. De így, hogy nincs multiplayer, kapunk a pénzünkért egy négy órás kalandot, semmi extra játékmóddal vagy valamivel, az bizony nagyon kevés. Kár, mert tényleg ki lehetett volna hozni ebből a maximumot, mondjuk ha nem a GRIN csinálta volna. Oké, nem ér sértegetni a GRINt, tudnak ők jó játékot csinálni. A Terminator: Salvation nem egy nagyon rossz játék, sőt! Ha nem érdekelnek a hibák, akkor a végső pontszám akár kettő és féllel is ugorhat, pláne ha még rajongó is vagy! Nekem bejött, örömmel játszottam végig háromszor, jómagam is rajongok a sorozatért. Szigorúnak kellett lennem. Erős közepes...

 

Ami jó:

+ néha nagyon jó hangulata van

+ a töltőképernyőben látott T-800-as koponya...

 

Ami nem:

- ...amit nagyon hamar megununk

- nincs multiplayer

- csak offline co-op

- rövid

- nincs benne semmi extra

 

5/10

Invader

 

Kiadó: Warner

Fejlesztó: Grin

Platform: PC, PS3, X360

Megjelenés: 2009. május 9.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://power-on.blog.hu/api/trackback/id/tr932284897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Millenotti · http://minecraftskill.blog.hu/ 2010.09.11. 21:08:17

A már megszokott, jó kis teszt! :P

Csak egyet nem értek... "néha nagyon jó hangulata van" Lehet én vagyok a hülye, de szerintem egy játéknak vagy jó a hangulata, vagy nem. :D

Szlavi · http://power-on.blog.hu/ 2010.09.11. 21:27:58

@Millenotti: Szerintem ez nem feltétlenül igaz. Én speciel sokszor érzem úgy, hogy rossz a játék, de egy-egy jelenet, zene vagy videó nagyon fel tudja dobni a dolgot

Egéyként jó teszt lett:D

inv4d3r 2010.09.12. 00:27:28

Köszi. Csak jó rövid lett. De sajnos nem is lehet ennél többet írni róla, hisz maga a játék lineáris és 3 órás. Kár!

Je m'appelle Théo · http://www.theosblog.blog.hu 2010.09.12. 09:26:58

a szokásos minőség, nagyon tetszett :) kipróbálnám a játékot, pláne, hogy jobban szeretem az ilyen külső nézeteseket...:)
süti beállítások módosítása