Brutál - Metál!!!

2010.07.08. 18:28

Brütal Legend játékteszt

Egy amerikai kisváros poros utcáján befordulunk a sarkon, megpillantjuk a jellegtelen, lepukkadt zeneboltot. Mellettünk öreg barátunk, Jack Black izgalomtól túlfűtött tekintettel, gyöngyöző homlokkal befordul az ajtón, mi követjük őt. Elénk tárulnak a magas polcok, dugig lemezzel, a háttérben néhány ósdi gitár a falnak támasztva. Odalépünk az egyik polchoz, Jack levesz egy fekete, poros lemezt a polcról. – It’s not just gonna blow your mind. It’s gonna blow your soul!
 

Érdekesség:

A 2009-es Video Game Awards díjátadón a Brütal Legend és ezzel együtt Jack Black nyerte a legjobb főszereplő szinkronhangjának járó díjat. Jack Black ezt meghallva azonnal palástot és koronát ragadott, kiment a színpadra, megköszönte mindenkinek a segítséget, majd szépen elküldte a Batman Arkham Asylumot, a Left 4 Dead 2-t és a többi nagy brandet a fenébe, mert hogy ő kapta a legjobb játéknak járó díjat. Ekkor az egyik szervező a színpadon odasúgta Blacknek, hogy nem ők kapták a legjobb játéknak járó díjat, ő a legjob szinkron díját kapta. Ezen meglepődve Jack azt mondta, hogy majd akkor a legjobb játéknak járó díj kiosztásánál találkoznak. Ekkor a szervező megsúgta neki, hogy a Brütal Legendet nem is jelölték a legjobb játéknak. Ennek hallatán a színészfeldühödött és igazi rocker módjára szétverte a színpadot. Az őrök kísérték ki. A videót itt láthatjátok,érdemes megnézni:


 

A Brütal Legend egy igazi különlegesség a mai játékok közt. A mai electro-pop kultúrába hozza el az igazi heavy-metál hangulatot. Főszereplőnk, Eddie Rigs egy zenei technikus, úgynevezett „roadie”. Ha egy együttessel turnézik, egy igazi ezermester. Ha egy hangfal elromlik, egy gitár eltörik az ő feladata megjavítani. Egyetlen problémája, hogy utálja. Nem a munkát, hanem minden mást. Eddie igazi rocker, az együttes akiknek meg dolgozik igazi pózer, nyálas divatrockerek. A zenéjük förtelmes, mégis oda vannak értük a csajok. Az egyik koncerten azonban történik egy baleset. Szétesik a díszlet, egyenesen a frontemberre zuhanna, de hősünk oda veti magát megmentve ezzel az énekest. Hősünk kicsordult vére feléleszti Ormagöden-t, a rockdémont, ami felfalja a bandát és elviszi hősünket a heavy-metál világába. Eddie fegyverei egy hatalmas balta és Flying-V gitárja. Rockerünk azonnal beleszeret a világba, olyan hely ez, amilyet réges-rég megálmodott. Találkozik Lars-sal, Lita-val és Ophelia-val, akik egy faluban élnek, igazi rockot játsszanak és General Lionwhyte ellen harcolnak, aki metálország lakóit foglyuk ejtette és rabszolgasorba kényszerítette őket. A mi feladatunk lesz  felszabadítani őket, majd sereget kovácsolni belőlük és legyőzni a gonoszt. 

Érdekesség:

A játékban megannyi híresség megjelenik. Amellett, hogy a főszereplő nagyon is Jack Blackre emlékeztet, például ott van a „Guardian of metal” nevű figura, (akinél majd a cuccainkat tudjuk fejleszteni, és újakat venni) aki Ozzy Osbourne textúrákat kapott a fejlesztőktől. A csapatunk gyógyító egysége, a basszusgitáros-motoros pedig Lemmy Kilmister-re hasonlít.

A játék alapvetően egy TPS akció-kalandjáték néhol stratégiai elemekkel fűszerezve. Karakterünket hátulról szemlélve irányíthatjuk. A baltával közeli csapásokat vihetünk be, ezzel méterekre repítve a gonosz rockdémonokat, gitárunkkal pedig távolsági fegyverként használva szórhatunk lángokat, villámokat. Egy minigame közben őrült gitárriffeket adhatunk elő ezzel különböző hatásokat elérve. Vannak kombók amik támadó jellegűek, akár le is olvaszthatjuk velük a körülöttünk lévők arcát és vannak riffek amikkel kapukat nyithatunk vagy megidézhetjük a mágikus járgányunkat, a „The Deuce”-t.Ezen masina segítségével fogjuk bejárni metálvilág minden zugát, ami egy 100km2-es szabadon bejárható terep. Minden részletében autentikus, 70-es évekbeli rocknroll sugárzik róla és erre még egy lapáttal rátesz a rajzfilmszerű grafika.

 

A hack ’n slash mellett vannak úgynevezett stage-battle játékok is. Ilyenkor két színpad koncertje csap össze, mi pedig stratégaként irányítjuk egységeinket, vagy szállunk harcba az oldalukon. Az alapvetően jó elgondolás azonban bugyuta, rossz irányítást hordoz magával. Az egy dolog, hogy nincs minimap, és az egész dolog átláthatatlan, de még kurzorunk sincs amivel az egységeinket irányíthatnánk. Mindvégig Eddie-t irányítjuk, aki a közelében lévő egységeknek mondhatja, hogy maradjanak, kövessék vagy uticélt adhat meg nekik, de semmi több. Egyetlen segítségünk, hogy ezeknél a részeknél hősünk démoni szárnyakat kap, amivel a levegőbe emelkedhetünk, meggyorsítva a haladást. Jópofa játékelem, hogy egységeinket kombinálhatjuk Eddie erejével és ezzel egészen új képességeket kapunk. Például az alap gyalogos egység ami pár headbanger metálosból áll nem igazán tud sokat. Mennek, rázzák a fejüket, ami az utukba kerül az vagy bezúzódik a koponyák alatt vagy bezúzza a koponyájukat. Ha azonnban odamegyünk Eddievel, beállunk közéjük, a levegőbe emeljük kezünket, metálvillát formázva akkor közvetlen irányítást kapunk a kis csoport felett, ezzel megsokszorozva erejüket.

A sztori nagyon jó, izgalmas, lineáris és rövid, de tartalmas, minden elemében változatos és poénos. Emellett ott van a sok mellékküldetés amik sajnos általában egy kaptafára készültek, szóval hamar beleununk. A multiplayer mód alapvetően a stage-battle-re épül. Jópofa szórakozás, de nem köt le túl hosszú időre, de mindenképp megér pár epic rockbattle-t játszani egy haverral.
És el is érkeztünk a játék csúcspontjához, ami ebben az esetben mi más is lehet, mint a zenei világ? A játék  gyakorlatilag teljes egészében a kemény rockra épül, így nem hiányozhatnak a játékból a legnagyobb metál számok. A teljes tracklistet megtekinthetitek itt: http://g4tv.com/thefeed/blog/post/698150/full-brutal-legend-track-list-revealed.html
Nem hiányozhat a Judas Priest, a Motley Crüe, a Motörhead és ha már Jack Blackről van szó, akkor a Tenacious D. Egyszóval a játékba be lett válogatva a kemény zene legjava. Emellett a játék szinkronjai és egyéb hangjai is teljesen rendben vannak.



A játékot a Double Fine Productions készítette, kiadója az EA Games.
Platformjai: Playstation 3, Xbox 360.
Összegezve a Brütal Legenddel egy nagyszerű kis akciójátékot kapunk kézhez. Ne várjunk el tőle nagy dolgot. Nem olyan szép mint a Mass Effect 2, nem olyan izgalmas a harc, mint a Dante’s Inferno-ban. Nincs egy Final Fantasy szerű sztorija, de a röhögőgörcs és a folyamatos szórakozás garantált. 7.3 pontot adnék neki.

Ami jó:Ami nem:
+Utánozhatatlan hangulat -Néhol rossz irányítás
 +Jópofa sztori mód -Unalmas multiplayer
+METÁL! -Csúnya(?) grafika


7.3 / 10

Szlavi 

A bejegyzés trackback címe:

https://power-on.blog.hu/api/trackback/id/tr702139066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása